مدیریت نقدینگی یکی از بزرگترین چالشهایی است که سیستم بانکداری با آن روبرو است. دلیل اصلی این چالش آن است که بیشتر منابع بانکها از محل سپردههای مردمی علی الخصوص سپردههای مدتدار تامین مالی میشود. علاوه بر این تسهیلات اعطایی بانکها صرف سرمایهگذاری در داراییهایی میشود که درجه نقدشوندگی نسبتا پایینی دارند.
از اینرو نقدینگی بانکها بعنوان بخشی از داراییهای بدون بازده آنها مطرح است، مدیریت آنها با سایر تصمیمات بانکها از جمله سرمایهگذاریهای مستقیم، مشارکتها، اعطای تسهیلات و مدیریت تجهیز منابع و تامین مالی توام خواهد بود.
ضرورت طرح این درس در بانک به این خاطر است که میتوان با مدیریت هوشمندانهتر مقادیر نقدینگی، از بیهوده به هدر رفتن فرصتهای سرمایهگذاری جلوگیری نموده و مقادیر نقدینگی مازاد را برای مصارف سرمایهگذاری و اعطای تسهیلات بکار گرفت و از این جهت درآمدهای بیشتری برای بانک کسب نموده و سایر اهداف سرمایهگذاری و اعطای تسهیلات را نیز جامعه عمل پوشاند. در طرف دیگر مدیریت نقدینگی کارآمد، ما را در رسیدن به محدودههای این نقدینگی کمک خواهد نمود تا بتوانیم به موقع و بدون خطا جوابگوی نیازهای نقدی مشتریان سپردهگذار و مشتریان گیرنده تسهیلات باشیم. از این طریق مدیریت منظمتر نقدینگی باعث افزایش اعتبار بانک نزد مشتریان خود شده و اعتماد آنها را جلب خواهد کرد. جلب اعتماد مشتریان، مخصوصاً سپردهگذاران باعث افزایش حجم سپردههای بانک شده در نتیجه منابع بیشتری در اختیار بانک قرار خواهد گرفت. بدین جهت رسیدن به اهداف برنامهریزی شده بانک با مدیریت کارآمد نقدینگی آسانتر خواهد شد. علاوه برآن، اطلاع از وضعیت نقدینگی، وضعیت وصولیها سررسید تعهدات و سایر اطلاعات مربوط به گردش وجوه نقد، از جمله نیازهای ضروری است که مدیران مالی و حتی مدیریت ارشد بانک، همه روزه در برنامهریزیها و تصمیمگیریهای خود بدان رجوع دارند، به همین دلیل گردش وجوه نقد نیز، اهمیت و جایگاه ویژهای در نظام مالی سازمانها دارد.
بدون شک مدیریت صحیح وجوه نقد، و تسلط کامل بر فرآیندهای دریافت و پرداخت، یکی از شروط اصلی داشتن بانک موفق است. برای تحقق این امر چهارچوب کلی زیر برای دوره آموزشی مدیریت نقدینگی درنظر گرفته شده است.
فصل اول به بیان تعاریف و ارائه کلیاتی از مدیریت نقدینگی و نظریههای مدیریت نقدینگی میپردازد. در فصل دوم به مدیریت سرمایه در گردش و وجه نقد؛ فصل سوم به صورت گردش نقد اهمیت آن و چگونگی تهیه و تحلیل آن در بانک پرداخته میشود. در فصل چهارم به بررسی تعدادی از روشهای عملی مدیریت نقدینگی برای شعبه و بانک میپردازد. فصل پنجم با بررسی انواع ریسکها و نسبتهای نقدینگی و توجه ویژه به این نسبتها به عنوان نشانهها و شاخصهای کلیدی در مدیریت نقدینگی ارائه و در فصل ششم سیاستهای پولی و بررسی مدیریت نقدینگی در بانک کشاورزی و در فصل آخر برای توجه هر چه بیشتر به ارزش زمانی پول به عنوان رکن اصلی مدیریت نقدینگی به ارزش زمانی پول و تعدادی از توابع کاربردی در ارزیابیهای اقتصادی پرداخته میشود.
برای تهیه این کتاب با شماره ۸۵۹۳۹۳۴۱ تماس حاصل نمایید.